Stress, wat doet dat met je?

Wat doet stress met je?

Stress, spanning of druk iedereen kent het. Wanneer je een te veel aan stress krijgt volgen er klachten. Stress hoeft niet schadelijk te zijn voor je gezondheid dit hangt af van de hoeveelheid en de duur van de stress. De hoeveelheid stress die je aankunt is per persoon verschillend. 

Wanneer je acuut te maken krijgt met stress is een levensbedreigende situatie dan kan je lichaam dit vaak wel verwerken. Dit is namelijk noodzakelijk stress die je lichaam gebruikt om te schakelen en adrenaline aan te maken. Je kan deze stress herkennen door het omhoog gaan van je hartslag, je pupillen zullen verwijden en je bloedspiegel stijgt. Hierdoor is je lichaam startklaar voor bijvoorbeeld een vecht of vlucht reactie. Je lichaam zit vol adrenaline en maakt dooft met de behulp van het stofje cortisol deze reactie weer uit.

Te veel stress zorgt voor klachten.

In het stofje cortisol wat wordt aangemaakt door de bijnier bij een stressreactie schuilt dan ook direct het gevaar. Je lichaam weet niet wanneer stress gegrond of ongegrond is. Wanneer je werkdruk te hoog, je geïrriteerd in de file staat of als je een bepaalde deadline moet halen maakt je lichaam ook cortisol aan. De schade treed op wanneer je langdurig met stress te maken hebt. Als je boven je kunnen probeert te presteren, als je werkdruk langdurig te hoog is, als je perfectionistisch bent of als je een traumatische ervaring hebt gehad. Je lichaam komt dan niet tot rust en je raakt uitgeput. Met als gevolg dat er te veel en te vaak cortisol moet worden aangemaakt; de bijnier raakt uitgeput. Dit heeft lichamelijke gevolgen je immuunsysteem zal niet meer werken en je krijgt klachten zoals ontstekingen, (spier)blessures en mogelijke auto-immuunziekten. Het lichaam wordt moe en verbruikt te veel energie en kan zich niet meer herstellen. Lichaam en geest staan in verbinding. Niet alleen je lichaam ondervind schade ook je “zijn”. Je kunt niets meer hebben, je reageert je af op familie, vrienden of collega’s, je hebt nergens meer zin in en de kans dat je overspannen raakt of last krijgt van een Burn-Out is groot.

Sommige mensen zijn kwetsbaarder voor stress.

Je kan kwetsbaarder zijn voor stress als iemand anders. Dit hangt samen met je persoonlijke eigenschappen en karakter zoals: hoogsensitiviteit, perfectionisme, ambitieus zijn, prestatiegericht, gehaast, groot verantwoordelijkheidsgevoel, geen grenzen kunnen stellen, onzeker zijn, slecht kunnen uiten en een negatieve manier van naar de wereld kijken. Niet alleen je persoonlijke eigenschappen maken je kwetsbaarder ook je manier van leven maakt je gevoeliger voor stress. Zoals overmatig gebruik van koffie of alcohol, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en een tekort aan slaap.

LAST VAN STRESS? Schrijf je dan in voor de gratis mailing.

Je ontvangt gedurende een periode van 5 weken, elke week een mailtje met daarin tips en oefeningen die je kunt doen om stress te herkennen en te verminderen. Je ontvangt na inschrijving al de eerste zodat je direct aan de slag kunt. Veel plezier alvast.

Klachten door stress.

De klachten die je krijgt kunnen zich op verschillende manieren uiten:

Psychisch
 • Prikkelbaar of cynisch.
 • Machteloos, verveeld, stemmingswisselingen.
 • Gefrustreerd, somber, ongelukkig.
Lichamelijk
 • Hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en stijve schouders.
 • Hartkloppingen.
 • Spijsverteringsstoornissen.
 • Rusteloos, slaapproblemen en vermoeidheid.
 • Slecht immuunsysteem.
Gedrag
 • Bazig, snauwen, kritisch.
 • Overmatig eten, drinken, roken, drugs etc.
 • Conflicten, lusteloosheid of somberheid.
Denken
 • Niet helder meer kunnen denken.
 • Gebrek aan creativiteit, geheugenproblemen, concentratieproblemen.

Door tijdig te zorgen dat je lichaam de stress kan ontladen of de druk weg te nemen kun je erger voorkomen. Wellicht, kan ik je helpen om inzicht te krijgen in jouw situatie en zo te zorgen dat je jouw lichaam meer kans tot rust geeft. Door juiste balans te geven in je leven kun je meer aan.

Vul het onderstaande formulier in, dan neem ik contact met je op voor het maken van een afspraak voor de telefonische intake.

6 + 9 =